sobota, 25 maja 2013

orkiszowe calzone z brokułem i oliwkami

 składniki na ciasto:
1 ziemniak
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki orkiszowej
50g drożdży
1 szklanka ciepłej wody
sól
1łyżka oliwy
zioła

farsz:
mały brokuł
mała puszka kukurydzy
100 g ciemnych oliwek
200 g pomidorków koktajlowych
puszka pomidorów krojonych
cebula biała
cebula czerwona
80 g sera żółtego 
kostka bulionu warzywnego
papryczka ostra
ząbek czosnku
sól, pieprz 
zioła (oregano, bazylia itd.)

sos na spód:
łyżka śmietany 12%
ząbek czosnku (przez praskę)
łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
 
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, ziemniak ugotować w mundurku, obrać, zetrzeć. Składniki na ciasto połączyć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 45 minut do wyrośnięcia.

Przygotować farsz. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować al dente. Oliwki i pomidorki pokroić na połówki. Odsączyć kukurydzę. Pomidory podgotować z kostką - żeby ta się rozpuściła, dodać papryczkę ostrą, ząbek czosnku (wyciśnięty przez praskę), ew. pół łyżeczki cukru. Cebulę pokroić w długie paski. Zetrzeć ser zółty. Składniki na farsz połączyć ze sobą, doprawić.

Składniki na sos połączyć.

Stolnice wysypać mąką, rozwałkować (ok. 6 części) ciasto o wielkości mniej- więcej talerza obiadowego. Połowę wysmarować sosem, wyłożyć 'górką' farszu i przykryć drugą połową ciasta. Palcami zlepić brzegi. Powstanie coś w rodzaju pieroga. Posypać rozmarynem.
Ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą wszystkie 'pierogi'. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.

Jako dodatek polecamy sos czosnkowy lub pomidorowy.
 




1 komentarz:

  1. Uwielbiam to danie. Wielka szkoda, że w moim mieście mogę dostać je tylko z mięsem :(

    OdpowiedzUsuń