sobota, 11 maja 2013

cytrynowe risotto z porem



Składniki:

100 g ryżu risotto
1,5 cytryny (sok i skórka)
1 cebula
1 por
oliwa
1 łyżka masła roślinnego
400 ml bulionu warzywnego (ciepłego)
50 ml wina białego wytrawnego
papryczka ostra
1 łyżeczka tymianku
sol, pieprz

* starty parmezan

1. Należy poszatkować obrany por i cebulę i podsmażamy na maśle, do zeszklonych warzyw dodać ryż - prażyć około 2 minuty (w razie potrzeby dodać oliwy).
2. Ryż zalewamy winem ( wlewamy wino w wyżłobioną na środku patelni dziurkę) i dodajemy sok oraz otartą skórkę z cytryny , kiedy ryż wchłonie wino dodajemy stopniowo bulionu i dusimy pod przykryciem, często mieszając (ryż powinien być ugotowany al dente - do tego momentu dodajemy bulion)
3. Dodać zioła i doprawić kiedy będzie wystarczająco miękki.
*4. Posypać startym parmezanem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz