środa, 8 maja 2013

penne z jajkiem i cukinią + sos śmietanowo - szpinakowy

Ceny na targach warzywnych coraz lepsze, także mrożonki zostawiamy na zimę i delektujemy się świeżościami :) Dzisiaj prosta, lecz nieco czasochłonna propozycja na makaron. Wszystkie składniki jakby dla siebie stworzone, także nie ma opcji, by nie smakowało :)


Skład:
250 g makaronu penne ugotowanego al dente
1 cukinia
1 dymka
3 jaja
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Składniki na sos:

1,5 szklanki bulionu warzywnego
kubek śmietany 30 % lub 18%
2 łyżki mąki
pieprz, sól
gałka muszkatołowa
3 garści świeżego szpinaku (razem z łodyżkami)

1. Zrób sos. Połącz 2 łyżki bulionu ze śmietaną i dokładnie wymieszaj, dodaj mąkę. W pozostałej części bulionu ugotuj łodyżki szpinaku. Połącz śmietanę z bulionem i energicznie mieszaj. Zblenduj całość. Szpinak zblanszuj, potnij i wrzuć do sosu, dopraw.
2. Cukinię pokrój w paski obieraczką, cebulę w krążki. Przesmaż na oliwie z dodatkiem soli.
3. Jaja ugotuj na twardo i pokrój w ósemki.
4. Polej makaron sosem i dodaj resztę składników.




Odwiedź nas na facebooku : klik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz