Wykorzystałyśmy nalewkę śliwkową, której smak świetnie komponuje się ze smakiem gruszek.
Do naleśników możesz dodać inne ulubione owoce jak np. jabłka czy brzoskwinie.
Naleśniki możesz również tradycyjnie zawinąć w rulonik lub złożyć w kopertę.
Ciasto na naleśniki:
2 jaja
300 ml mleka
50 ml piwa
szczypta soli
szczypta sody
łyżka oleju do ciasta
mąka
Nadzienie:
mały jogurt naturalny
3 gruszki
2 łyżki masła
łyżka miodu
100 ml nalewki
+ skórka pomarańczy
Każdy, albo prawie każdy wie jak zrobić naleśniki - jeśli jednak będzie to problem, zapraszamy do wcześniejszych przepisów z naleśnikami ;)
1. Gruszki myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w dość dużą kostkę,
2. Na patelni rozpuszczamy masło z miodem, lekko podsmażamy gruszki.
3. Po chwili zalewamy je nalewka i dusimy około 10 minut.
4. Na środku każdego naleśnika robimy kleksa z jogurtu naturalnego, następnie układamy około kostek gruszki.
5. Łączymy palcami najpierw dwa przeciwległe krańce naleśnika, później dwa kolejne i obwiązujemy skórką pomarańczy.
6. Sakiewkę polewamy ciepłym sosem z nalewką.
Ale świetnie wyglądają te sakiewki! Pomysł na "wstążki" ze skórki pomarańczy mnie zauroczył! :))
OdpowiedzUsuńKurczę, nigdy nie robiłam naleśników na piwie. Zmienia ono jakoś smak? Od dawna mnie to intryguje :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie "niespodzianki" :)
OdpowiedzUsuńwpływu na smak to raczej nie ma, bardziej na konsystencję - wtedy są bardziej puszyste :)
OdpowiedzUsuńszalenie apetyczne :)
OdpowiedzUsuńŁał, naleśniki, piwo, gruszki... nonono ciekawie :D Ale pewnie jak zawsze smacznie :)
OdpowiedzUsuń