poniedziałek, 30 września 2013

placki ziemniaczano-kukurydziane z porem

Wiadomo, że placki ziemniaczane nigdy się nie nudzą, ale czasem warto odejść od standardów i wypróbować nowych i ciekawych połączeń.


Na 8 placków:

2 średnie ziemniaki
100 g kukurydzy
2 spore białe części pora
ząbek czosnku
jajko (w wegańskiej wersji więcej mąki, kaszy manny lub czegoś innego do sklejenia)
odrobina mąki
sól, pieprz
olej do smażenia

1. Por kroimy w krążki i dusimy z czosnkiem na patelni.
2. Kukurydzę blendujemy niedokładnie z porem, trzemy ziemniaka, doprawiamy i wbijamy jajko.
3. Smażymy placki z obu stron.


1 komentarz:

  1. Placki to chyba w każdej wesji niebo w gębie,mogłabym jeść tonami . . .

    OdpowiedzUsuń