Do jedzenia nadają się same liście, bez łodyżek, ponieważ mają one bardzo gorzki smak. Cykorie gotujemy koniecznie pod przykryciem- w przeciwnym wypadku możne pożółknąć.
Aby wzbogacić smak samych naleśników dodałam do nich startą cukinię.
Składniki:
farsz:
800 g liści cykorii (catalogna)
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
sól
*parmezan
garść orzeszków sosnowych (pinoli)
naleśniki:
2 jaja
1/3 szklanki wody gazowanej
1,5 szklanki mleka
sol, pieprz
1 mała cukinia
około 2 szklanki mąki
szczypta soli
(w zależności od konsystencji)
oliwa
Liście cykorii oczyścić i odciąć łodygi. Wrzucić do dużego garnka z gotującą się dodać, posoloną łyżka soli. Gotujemy liście przez 10 minut pod przykryciem.
Orzeszki prażymy na suchej patelni.
Na dużej patelni smażymy poszatkowaną cebulkę, po chwili dodajemy czosnek i odsączone liście cykorii. Po 3 minutach dodajemy starty parmezan i orzeszki.
Cukinie myjemy, ścieramy na tarce, solimy i odstawiamy na 20 minut. Następnie płuczemy pod bieżącą woda i odsączamy.
Dodajemy do ciasta naleśnikowego. Smażymy naleśniki na oliwie.
Naleśniki nadziewamy cykorią i gotowe :)
Byłam przekonana, że to szpinak a nie cykoria. Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuń