dwudaniowy lekki i przepyszny obiad na sobotę...
Na krem:
1,5 litra warzywnego bulionu (marchewki, selery, pietruszki etc.)
2 spore cukinie obrane i pokrojone w grubą kostkę
pół kubka czerwonej soczewicy
pół cebuli poszatkowanej i podduszonej na oliwie
pieprz,sól
sos sojowy
pół łyżeczki kurkumy
pół pęczka natki pietruszki
szczypta curry
szczypta chili
opcjonalnie śmietanka sojowa i prażony słonecznik
1. Do gotującego się bulionu wrzucamy cukinię i soczewicę. Gotujemy do miękkości, przerzucamy podsmażoną cebulkę, pietruszkę, dodajemy przyprawy i blendujemy.
Ziemniaki:
5 sporych ziemniaków dokładnie umytych i gotowanych 10 min w mundurkach
450 g mrożonych liści szpinaku
100 g sera feta
pół cebulki poszatkowanej i podduszonej na oliwie
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 jajko
pieprz, sól
1. Ziemniaki przekrawamy na pół i wydrążamy płytko środek.
2. Szpinak odparowujemy, lekko solimy i dodajemy czosnek. Dusimy, dodajemy cebulę.
3. Masę studzimy, wbijamy jajko. Faszerujemy ziemniaki.
4. Blachę wykładamy folią aluminiową, układamy ziemniaki ciasno i pieczemy w 180 st. przez ok. 20 min.
mmm, pysznie podane ziemniaki! super smaczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo smacznie, musze sobie też takie zrobić:)
OdpowiedzUsuńDziewczyny! Świetny blog, fajnie, że są opcje dla wegan. Poczytałam też o waszych obiadach czwartkowych, super sprawa, czasami bywam w Toruniu może kiedyś uda mi się trafić, jeśli macie w planach to jeszcze prowadzić? Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńEwo, dziękujemy za miłe słowa! póki co nie prowadzimy już czwartkowych obiadów, gdyż jedna z nas jest za granicą, ale może kiedyś :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na ziemniaczki :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuń