sobota, 7 września 2013

faszerowane szpinakiem ziemniaki + krem z cukinii i soczewicy z kurkumą

dwudaniowy lekki i przepyszny obiad na sobotę...


Na krem:

1,5 litra warzywnego bulionu (marchewki, selery, pietruszki etc.)
2 spore cukinie obrane i pokrojone w grubą kostkę
pół kubka czerwonej soczewicy
pół cebuli poszatkowanej i podduszonej na oliwie
pieprz,sól
sos sojowy
pół łyżeczki kurkumy
pół pęczka natki pietruszki
szczypta curry
szczypta chili
opcjonalnie śmietanka sojowa i prażony słonecznik

1. Do gotującego się bulionu wrzucamy cukinię i soczewicę. Gotujemy do miękkości, przerzucamy podsmażoną cebulkę, pietruszkę, dodajemy przyprawy i blendujemy.


Ziemniaki:

5 sporych ziemniaków dokładnie umytych i gotowanych 10 min w mundurkach
450 g mrożonych liści szpinaku
100 g sera feta
pół cebulki poszatkowanej i podduszonej na oliwie
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 jajko
pieprz, sól

1. Ziemniaki przekrawamy na pół i wydrążamy płytko środek.
2. Szpinak odparowujemy, lekko solimy i dodajemy czosnek. Dusimy, dodajemy cebulę.
3. Masę studzimy, wbijamy jajko. Faszerujemy ziemniaki.
4. Blachę wykładamy folią aluminiową, układamy ziemniaki ciasno i pieczemy w 180 st. przez ok. 20 min.






5 komentarzy:

  1. mmm, pysznie podane ziemniaki! super smaczny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bardzo smacznie, musze sobie też takie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyny! Świetny blog, fajnie, że są opcje dla wegan. Poczytałam też o waszych obiadach czwartkowych, super sprawa, czasami bywam w Toruniu może kiedyś uda mi się trafić, jeśli macie w planach to jeszcze prowadzić? Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewo, dziękujemy za miłe słowa! póki co nie prowadzimy już czwartkowych obiadów, gdyż jedna z nas jest za granicą, ale może kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł na ziemniaczki :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń