Może i jest poniedziałek, może i jest jesień, ale dzisiejsza cukinia to jeden z pyszniejszych obiadów w ostatnim czasie. Szczerze polecam, póki są kurki :)
1 spora cukinia
100 g ugotowanego ryżu białego
500 g kurek
garść czerwonej soczewicy
mała cebulka
3 małe marchewki
łyżka masła/margaryny/oleju
1 jajko
pieprz,sól
sos sojowy
opcjonalnie odrobina ulubionego sera
1. Rozgrzewam na patelni tłuszcz, przerzucam pokrojoną drobno cebulę i startą marchew.
2. Kurki myję i kroję na cząstki, wrzucam na patelnię do cebuli i solę.
3. Podlewam wodą cebulę, marchew i kurki, dodaję sosu sojowego i wrzucam soczewicę. Duszę wszystko pod przykryciem ok. 5 min.
4. Przerzucam ryż na patelnię i wszystko dokładnie mieszam, studzę.
5. Cukinię obieram i kroję na pół, wydrążam środek łyżką.
6. Do przestudzonego ryżu wbijam jajko.
7. Napełniam cukinie farszem, dodaję na wierzch odrobinę sera.
8. Zapiekam w brytfannie wyłożonej folią aluminiową lub wysmarowaną tłuszczem, 160 st. przez ok. 30-40 min. W razie potrzeby podlewam wodą.
Proste a jakie smaczne :)
OdpowiedzUsuń