wtorek, 3 września 2013

kociołek meksykański z ryżem

idealny na chłodne wieczory, których niestety będzie już coraz więcej.



1 cukinia mała
1 czerwona cebula
250 g małych pieczarek
200 g fasolki zielonej
100 g kukurydzy
200 g czerwonej fasoli
1 papryka czerwona
2 marchewki
puszka krojonych pomidorów
łyżka koncentratu pomidorowego
szklanka wody lub bulionu warzywnego
sól, pieprz
papryka słodka, chili
ulubione zioła np. oregano
olej do smażenia
50 g ugotowanego ryżu

1. Cebulę kroimy w krążki, podsmażamy z pieczarkami na odrobinie tłuszczu. Solimy.
2. Cukinię, paprykę kroimy w grubą kostkę, marchew w talarki.
3. Do garnka nalewamy szklankę osolonej wody lub bulionu warzywnego, wrzucamy warzywa razem z pieczarkami dusimy.
4. Dorzucamy fasolkę szparagową i gotujemy razem, dodajemy pomidory i koncentrat.
5. Dodajemy na sam koniec fasolę i kukurydzę z puszki, doprawiamy i mieszamy z ryżem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz