Miało być dziś spaghetti, ale nie mogłam oprzeć się w sklepie pięknym, pomarańczowym jesiennym dyniom. Żadne warzywo nie kojarzy mi się z jesienią bardziej niż dynia, a przy niskiej temperaturze i częstych opadach wymarzyłam sobie rozgrzewający krem.
2 kg dyni
warzywa na bulion (ok. 2 litry wywaru)
1 cebula
2 ząbki czosnku
łyżka margaryny, masła lub oleju
puszka krojonych pomidorów
2 garście czerwonej soczewicy (Sante)
pół łyżeczki kurkumy
szczypta curry
pieprz, sól
papryka ostra i słodka
opcjonalnie śmietanka sojowa do zabielenia
1. Dynię obieramy, wykrawamy miąższ i pestki i kroimy w grubą kostkę. Blachę smarujemy oliwą, dynię doprawiamy solą i paprykami. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 min.
2. Robimy wywar z warzyw, dorzucamy soczewicę i gotujemy do miękkości, na koniec dodajemy pomidory.
3. Cebulę kroimy w pióra, czosnek w talarki i szklimy z dodatkiem soli na tłuszczu.
4. Do wywaru wrzucamy cebulę i dynię, doprawiamy, lekko studzimy i blendujemy. Dodajemy śmietanki sojowej.
5. Jako dodatek do zupy idealnie pasuje ugotowana, osolona kukurydza.
Zupka idealna i cudownie rozgrzewająca :)
OdpowiedzUsuńfaktycznie jak warzywo kojarzące się z jesienią to dynia : >
OdpowiedzUsuńwygląda zachęcająco i rozgrzewająco !