poniedziałek, 23 września 2013

czekoladowa kostka z bananami

Przystajemy na tym, że kalorie w poniedziałki się nie liczą :) deser ten jest bardzo słodki, więc na raz jemy małą porcyjkę, by nas nie zemdliło. Kostkę zrobiłam aż z trzech czekolad, ale jeśli chcesz ją zrobić cieńszą, wystarczą Ci tylko dwie tabliczki. Miłego poniedziałku!


2 czekolady mleczne
1 czekolada gorzka
150 g herbatników
łyżka masła lub margaryny
3 łyżki mleka zwykłego lub roślinnego
1 duży banan
do dekoracji bita śmietana i suszona żurawina

1. W rondlu rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem.
2. Herbatniki mocno kruszymy, np. tłuczkiem i mieszamy z ostudzoną czekoladą.
3. Małą keksówkę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i wykładamy masę równomiernie.
4. Masę wkładamy na kilka godzin do lodówki.
5. Banana kroimy w plasterki kładziemy na kostce, dekorujemy bitą śmietaną (najlepiej domową) i żurawiną.


3 komentarze:

  1. skoro się nie liczą to robię! :D i zjem jeszcze dzisiaj! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. toż to słodka rozpusta w biały dzień!aż chciałoby się siegnąć przez monitor:)

    m.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super, koniecznie będę musiała spróbować :D. Czekolada i owoce - czy może być coś lepszego ;)?

    OdpowiedzUsuń