wtorek, 27 sierpnia 2013

papryki zapiekane z soczewicą

4 papryki czerwone
1 cebula
4 łyżki czerwonej soczewicy (Sante)
2 łyżki zielonej soczewicy (Sante)
paczka ugotowanej kaszy gryczanej
puszka pomidorów
kilka pieczarek
pęczek natki pietruszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty
ser (opcjonalnie)
pieprz, sól
papryczka ostra i słodka
odrobina granulowanego czosnku
sos sojowy
olej/oliwa


1. Papryki myjemy, wycinamy ogonek i przekrawamy na pół. Wykrawamy gniazda nasienne i płuczemy.
2. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie, mieszamy z kaszą.
3. Cebulę i pieczarki podsmażamy, przekładamy kaszę z soczewicą, dodajemy puszkę pomidorów, natkę, koncentrat i przyprawy.
4. Brytfannę lub naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową i skrapiamy oliwą. Układamy ciasno papryczki i faszerujemy je. Na wierzch opcjonalnie kładziemy odrobinę sera.
5. Zapiekamy w 180 stopniach (termoobieg) przez ok. 40 min, w połowie czasu podlewamy wodą.


3 komentarze: