czwartek, 27 czerwca 2013

pizza na szpinakowym spodzie

Nieco inna propozycja na pizzę, a szczególnie na jej spód. Dodatki dodajesz takie, jak lubisz.



Ciasto:

2 szklanki mąki + mąka dodatkowa do podsypywania
szklanka ciepłej wody
20 g drożdży
sól
oliwa
200g mrożonego szpinaku (papka)

puszka pomidorów
oregano
papryczka słodka i ostra
sól
3 pomidory
cebula
pieczarki
ser

1. Szpinak rozmrażamy, solimy i odparowujemy. Studzimy.
2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Łączymy z mąką i ugniatamy (stopniowo dodajemy więcej mąki, jeśli za rzadkie).
3. Dodajemy szpinak i podsypujemy mąką, aby ciasto było elastyczne. Odstawiamy na 1h w ciepłe miejsce.
4. Przygotowujemy dowolne dodatki i sos (odparowujemy pomidory, dodajemy sól i oregano).
5. Na blachę wykładamy cienką warstwę ciasta, formujemy palcami (możesz zrobić to na blasze prostokątnej, blasze do tarty itp.).
6. Smarujemy pizzerki sosem i podpiekamy w 180 st. przez 10 min. Kładziemy resztę składników i pieczemy w 200 st. przez ok. 30 min.



4 komentarze: