sobota, 29 czerwca 2013

aksamitna pomidorowa z bazylią

U nas dziś bardzo prosto, lecz niekoniecznie tradycyjnie. Lekka i aksamitna pomidorowa z wcześniej podsmażanymi pomidorami - szczerze mówiąc pierwszy raz podjęłam się robienia pomidorowej w ten sposób i na pewno będę tak robiła częściej, tym bardziej ze świeżymi pomidorami.


6 pomidorów lub 2 puszki pomidorów krojonych (jeżeli dajesz świeże pomidory, dobrze było by dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego)
1 młoda cebulka
2 ząbki czosnku
1,5 l wywaru z warzyw
ok. 7 młodych marchewek
100 g serka topionego gouda
oliwa z oliwek
sól, pieprz mielony
papryczka słodka i ostra
sos sojowy
oregano
mała doniczka bazylii świeżej

+ jako dodatek ryż lub makaron wg. uznania

1. Przygotuj warzywny bulion, wrzuć obrane marchewki i serek. Gotuj do miękkości.
2. Oliwę rozgrzej na patelni i podduś pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodaj pomidory i smaż jeszcze ok. 15 minut, pod koniec dodaj listki bazylii. Dopraw oregano, papryczką, sosem sojowym solą i pieprzem.
3. Przełóż pomidory do bulionu i chwilę pogotuj na małym ogniu. Lekko zmiksuj, podawaj z ryżem lub makaronem.


1 komentarz: