niedziela, 26 maja 2013

placki owsiano - cebulowe

Te placki były chyba moim pierwszym autorskim wymysłem kiedy zaczynałam przygodę z wegetarianizmem. Pamiętałam o nich, jednak nigdzie nie utrwaliłam sobie przepisu. Dziś odkopałam je w głowie i tym razem dokładnie sobie przepis zapisałam. Są one obłędne, przepyszne i zdrowe. Nie potrzebujesz do nich wiele dodatków, ew. jakiś sos i bukiet warzyw. Są niekosztowne i bardzo sycące.


1,5 szkl. płatków owsianych (Sante)
szklanka bulionu warzywnego (może być woda z solą)
1 cebula
2 jaja
pieprz
sól ziołowa (Sante)
oliwa/olej

1. Płatki namocz bulionem lub wodą z solą.
2. Kiedy płatki wciągną wodę, wyciśnij je, a następnie zetrzyj do nich cebulę.
3. Dodaj jaja do masy i dopraw.
4. Smaż na suchej patelni teflonowej lub na odrobinie oleju/i\oliwy.

 Zajrzyj na:

www.sante.pl 





1 komentarz:

  1. owsiane placki to moje ulubione, ale zawsze jadam je w wersji na słodko, muszę spróbować wytrawnych :)

    OdpowiedzUsuń