2 małe ziemniaki w mundurkach
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
30 g drożdży
1 szklanka ciepłej wody (niecała)
sól
łyżka oliwy
zioła
Dodatki:
0,5 kg białych szparagów
30 dag pieczarek
cebula czerwona
cebula biała
50 dag sera żółtego / mozzarelli
Sos:
100 g śmietany 12%
ząbek czosnku
sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy. Ścieramy na tarce.
Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie. Wszystko łączymy z mąką. Dodajemy sól i oliwę.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 min. do wyrośnięcia.
Cebula i pieczarki - obieramy, kroimy w talarki. Lekko podsmażamy.
Obieramy szparagi i obgotowujemy. Kroimy w paseczki.
Do śmietany wciskamy przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy.
Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy i formujemy w odpowiedni kształt. Podpiekamy (piekarnik na 220 stopni). Następnie wyjmujemy, smarujemy sosem śmietankowym i rozkładamy na całości dodatki.
Pieczemy około 20-30 minut.
Musze sprawdzić ten przepis na ciasto;) Pizza wygląda prze smacznie :)
OdpowiedzUsuń