środa, 22 maja 2013

gołąbki z ryżem i soczewicą



główka młodej kapusty
2 op ryżu białego
szklanka soczewicy zielonej (Sante)
1 jajko
1 cebula 
pieprz, sól
papryczka ostra i słodka
olej do smażenia

sos:
puszka krojonych pomidorów
2 łyżeczki koncentratu pom.
3 łyżki śmietany
łyżeczka cukru
pieprz,sól
koper suszony lub świeży

1. W osolonej wodzie ugotuj ryż z soczewicą.
2. Wymieszaj ryż i soczewicę, dodaj jajko. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na łyżce oleju, dodaj do masy.
3. Masę dopraw i odstaw.
4. Do wrzącej wody włóż główkę kapusty i gotuj przez 6 min.
5. Wykrój głąb i oddziel liście. Nakładaj farszu i zawijaj.
6. Oliwą skrop brytfannę, wyłóż pozostałe liście i układaj ciasno gołąbki. Zalej je szklanką wody z solą lub bulionem.
7. Piecz w 180 st. przez ok. 40 min.
8. Zrób sos. W rondlu wymieszaj wszystkie składniki, odparuj i dopraw.



Zajrzyj na: 




1 komentarz: