czwartek, 28 marca 2013

szarlotka z musli na zimno



 Czy wiesz, że... ?

Już Hipokrates mówił: "Niech żywność będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo Twoją żywnością".  Musli jest przykładem żywności tzw. funkcjonalnej czyli wykazującej  korzystny wpływ fizjologiczny na organizm. Musli stanowi wyjątkową mieszankę zbóż i owoców dostarczającą wiele cennych substancji odżywczych. Pomysłodawcą musli był szwajcarski doktor Bircher- Benner, jeden z pionierów nauki o odżywianiu, propagator diety naturalnej.

Nasz sposób na pełnowartościową szarlotkę, bez pieczenia. 

Składniki:
1,5 kg kwaśnych jabłek
1 szklanka miodu
1 opakowanie cukru waniliowego
150 g masła
300 g musli  (Sante)
1 cytryna
woda
40 żelfix'u (1 opakowanie)
4 kostki czekolady


Szarlotka składa się z dwóch części. Jako pierwszy, przygotowujemy spód z musli, następnie kwaśną jabłkową warstwę.
Żelfix, który zawiera pektynę to niezła alternatywa dla wegetarian  do przyrządzania tego typu deserów.
Jeśli jesteś łasuchem dodatkowo możesz dosłodzić jabłka cukrem i użyć tylko połowy cytryny.

I wastwa:
75g masła rozpuścić na głębokiej patelni, dodać miód i dokładnie połączyć. Dodać musli i dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia (wymiary około 20x

35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią calosc masy, dokładnie rozprowadzić i ugnieść łyżką.

II warstwa:
Jabłka należy umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w 2cm cząsteczki. Na głębokiej patelni rozpuścić pozostałe masło z resztą miodu. Dodać 3/4 jabłek, odrobinę wody i dusić ok. 10 minut pod przykryciem. Dodać cukier waniliowy, sok wyciśnięty z cytryny i resztę jabłek. Dokładnie wszystko połączyć i smażyć jeszcze kilka minut. Nadmiar wody powinien odparować. Następnie dodaj żelfix i pozostaw patelnie na 'małym ogniu' cały czas mieszając masę.

Całością przykryj I warstwę, pozostaw do ostygnięcia, następnie włóż blachę do lodówki na około 2 godziny. Szarlotkę posyp starta czekoladą.

Zajrzyj na:
http://www.sante.pl/
http://www.sklep.sante.pl/
http://www.facebook.com/SanteZnaczyZdrowie

3 komentarze:

  1. taka szarlotka brzmi i wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności:)Wygląda świetnie i pewnie tak smakuje:) Aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi smakować przepysznie, też robię na święta;)

    OdpowiedzUsuń