wtorek, 26 marca 2013

fit burgery

W oczekiwaniu aż stopnieje śnieg można, potocznie mówiąc, wziąć się za siebie i wykorzystać ten czas na zgubienie paru kilogramów. U nas również zagościł potok wyrzeczeń, obietnic regularnych ćwiczeń, biegania i rezygnacji ze słodyczy, zobaczymy jak będzie się to miało na przyszłość :)

W zgodzie z zapowiedziami postanowiłyśmy przygotować pieczone burgery z naszych ulubionych warzyw. Mogą być podane oddzielnie w formie kotleta, jak również wypełnić wnętrze hamburgerowej buły. Podawaj ze świeżymi warzywami.


4 buraki
3 ziemniaki
kilka pieczarek
cebula
szklanka soczewicy czerwonej (Sante)
szklanka prażonego słonecznika
papryka ostra, słodka, pieprz, sól
sok z połowy cytryny
mąka kukurydziana
oliwa z oliwek

kiełki

1. Buraki ugotuj razem z ziemniakami w osolonej wodzie. Wystudź, obierz i zetrzyj na tarce.
2. Pieczarki podduś z cebulą na odrobinie oliwy z solą.
3. Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie i odsącz. Wymieszaj wszystkie składniki.
4. Dopraw masę, wysmaruj blachę odrobiną oliwy, formuj kulki i twórz z nich grubsze kotlety zgniatając lekko widelcem.
5. Piecz w 180 st. przez ok. 15 min.



Zajrzyj na:
http://www.sante.pl/
http://www.sklep.sante.pl/
http://www.facebook.com/SanteZnaczyZdrowie

1 komentarz:

  1. muszą być pyszne! mi do tej pory najbardziej smakowały na bazie buraków i kaszy jaglanej : )

    OdpowiedzUsuń