sobota, 22 listopada 2014

naturalnie wzmacniamy odporność

Pogoda nas nie rozpieszcza. Jest zimno, szaro i deszczowo, nie trudno złapać przeziębienie. Aby przeciwdziałać lub uchronić się od jesiennego osłabienia organizmu warto naturalne wzmacniać odporność.
Jakie produkty pomogą nam wzmocnić odporność? 

Warzywa i owoce:
Zawierają mnóstwo witamin, choć się są tak soczyste jak latem, nie trudno je znaleźć na sklepowych półkach lub w spiżarni, nie lekceważmy mrożonek, które wbrew pozorom zachowują wiekszość swoich wartości.

Szczególnie polecają się:
papryka, czarna porzeczka, brukselka, brokuły, kalafior, szparagi, szpinak,  kapusta biała i czerwona, ziemniaki, cytrusy - są to znakomite źródła witaminy C i kwasu foliowego. 

Nabiał, marchew, papryka, pomidory  zaopatrzą nas w witaminę A, kefiry, maślanki i jogurty dodatkowo wzmocnią florę bakteryjną.

Pestki dyni i orzechy - zawierają kwasy omega 3

Nie zapominajmy o czosnku. Jedni go lubią inni nienawidzą. My zdecydowanie jesteśmy jego zwolenniczkami. Czosnek ma całe mnóstwo wartości prozdrowotnych, działa jak naturalny antybiotyk. Możemy używać go do potraw i napojów, jednak należy pamiętać, że najwięcej właściwości zachowuje w postaci świeżej.

Miód i imbir - szczególną popularnością cieszą się właśnie jesienią i zimą. Gorąca herbata z miodem i imbirem rozgrzeje nas.

Majeranek, kumin - rozgrzewają.

Syrop z cukru i cebuli - znakomity na kaszel i ból gardła.


Kasze - szczególnie jaglana. Kasze rozgrzewają, są lekkostrawne i zdrowe.

Dla ułatwienia stworzenia jesiennego jadłospisu przedstawiamy kilka naszych propozycji:

NAPÓJ ODPORNOŚCIOWY z imbirem cytryną i miodem.







CIEPŁE MLEKO Z GRUSZKĄ



WARZYWA, SURÓWKI, SAŁATKI, ZIEMNIAKI




KASZE




Na zdrowie! :)

1 komentarz: