Jakie produkty pomogą nam wzmocnić odporność?
Warzywa i owoce:
Zawierają mnóstwo witamin, choć się są tak soczyste jak latem, nie trudno je znaleźć na sklepowych półkach lub w spiżarni, nie lekceważmy mrożonek, które wbrew pozorom zachowują wiekszość swoich wartości.
Szczególnie polecają się:
papryka, czarna porzeczka, brukselka, brokuły, kalafior, szparagi, szpinak, kapusta biała i czerwona, ziemniaki, cytrusy - są to znakomite źródła witaminy C i kwasu foliowego.
Nabiał, marchew, papryka, pomidory zaopatrzą nas w witaminę A, kefiry, maślanki i jogurty dodatkowo wzmocnią florę bakteryjną.
Pestki dyni i orzechy - zawierają kwasy omega 3
Nie zapominajmy o czosnku. Jedni go lubią inni nienawidzą. My zdecydowanie jesteśmy jego zwolenniczkami. Czosnek ma całe mnóstwo wartości prozdrowotnych, działa jak naturalny antybiotyk. Możemy używać go do potraw i napojów, jednak należy pamiętać, że najwięcej właściwości zachowuje w postaci świeżej.
Miód i imbir - szczególną popularnością cieszą się właśnie jesienią i zimą. Gorąca herbata z miodem i imbirem rozgrzeje nas.
Majeranek, kumin - rozgrzewają.
Syrop z cukru i cebuli - znakomity na kaszel i ból gardła.
Kasze - szczególnie jaglana. Kasze rozgrzewają, są lekkostrawne i zdrowe.
Dla ułatwienia stworzenia jesiennego jadłospisu przedstawiamy kilka naszych propozycji:
NAPÓJ ODPORNOŚCIOWY z imbirem cytryną i miodem.WARZYWA, SURÓWKI, SAŁATKI, ZIEMNIAKI
KASZE
takie wzmocnienie odporności na pewno się przyda :)
OdpowiedzUsuń