poniedziałek, 24 listopada 2014

zupa grochowa z kapustą

Ostatnio bardzo zatęskniłam za zupą grochową. Niby na co dzień jem soczewicę, która w końcu też jest grochem, ale brakowało mi smaku tego klasycznego, kojarzącego się z domową kuchnią strączka. Mięsożercy pewnie zatęsknią za kawałkiem wędzonki, ale na moje zupa jest na tyle pożywna i sycąca, że nic jej więcej nie potrzeba. Dziś tak prosto, nostalgicznie. Smacznego..



na ok. 3 litry:

marchew, pietruszka, seler, por na bulion
liść laurowy, ziele angielskie
250 g grochu, namoczonego przez noc
2 ziemniaki
kawałek kapusty włoskiej lub białej
mała cebula, posiekana i podduszona na oleju
sól, pieprz
majeranek

1. Z warzyw, ziela i liścia laurowego gotujemy bulion.
2. Wrzucamy groch i gotujemy tak długo, aż będzie miękki.
3. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną kapustę i podsmażoną cebulę.
4. Kiedy warzywa będą miękkie doprawiamy zupę do smaku.


1 komentarz: