sobota, 8 listopada 2014

dyniowe kluseczki

Dynia wciąż króluje w naszej kuchni. Tym razem przemycamy ją w kluseczkach, które zajadać najlepiej z podduszoną cebulką lub roztopionym masłem. Wyrabiając ciasto pamiętajcie o podsypywaniu go mąką, jednak im mniej będzie jej w masie, tym delikatniejsze wyjdą Wasze kopytka. Jeżeli nie macie akurat mąki żytniej, dodajcie po prostu więcej mąki pszennej.


pół małej dyni Hokkaido
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki żytniej
1 jajko
sól
gałka muszkatołowa
+ mąka do podsypywania


1. Dynię obieramy, kroimy w kostkę i pieczemy do miękkości (najlepiej zawinąć ją w folię aluminiową, piec w ok.180 stopniach).
2. Po upieczeniu studzimy dynię i miksujemy ją na gładką masę.
3. Masę przekładamy na blat, dodajemy mąkę pszenną i żytnią, jajko oraz odrobinę soli, zmieloną gałkę muszkatołową i zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt mocno klejące dodajemy stopniowo mąki pszennej (im mniej mąki, tym kluski wyjdą delikatniejsze).
4. W dużym garnku zagotowujemy wodę, lekko ją solimy i dodajemy łyżkę oliwy.
5. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy wałek. Spłaszczamy go i odkrawamy ukośnie kawałeczki ciasta.
6. Partiami wrzucamy kluski do gotującej się wody. Kiedy wypłyną wyławiamy je łyżką cedzakową.






5 komentarzy:

  1. świetny pomysł, wyglądają mega smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie ostatnio zastanawiałem się co można jeszcze zrobić z dyni, wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. idealnie zwarte, takie jak lubię i jakie robiła moja babcia :D hm, puree z dyni mam więc może się za nie zabiorę!

    OdpowiedzUsuń
  4. ja ostatnio robiłam kopytka z dodatkiem dyni - tez polecam ;) http://gotujzrodzinka.pl/dla-dzieci/obiad/kopytka-dyniowe/

    OdpowiedzUsuń