poniedziałek, 3 listopada 2014

curry z ziemniakami

W okresie jesienno - zimowym zaczynamy kombinować w kuchni, aby przetrwać bez świeżych owoców i warzyw, których latem mamy pod dostatkiem. Posiłki w tym czasie muszą być bardzo sycące i dostarczać nam wielu wartości odżywczych. W tym czasie najlepiej korzystać z własnych zapraw, które sporządzaliśmy latem, dodatkowo postawić na zupy i warzywne gulasze, które dadzą nam dużo energii. Nie bójcie się także używać aromatycznych przypraw oraz ostrych papryczek, które nie tylko wyostrzą nam smak, ale również rozgrzeją w chłodne dni. 

Dzisiaj proponujemy Wam danie idealne na obecną porę roku - aromatyczne curry z ziemniakami.


3 małe ziemniaki
pół puszki cieciorki
szklanka groszku mrożonego
2 mini papryczki
kilka krążków ostrej papryki (lub w proszku)
1 marchew
mała część pora
mała cebula
2 ząbki czosnku
puszka mleka kokosowego
łyżka curry (lub garam masala)
pieprz, sól
*sos sojowy
oliwa
sok z połowy limonki
posiekana świeża kolendra


1. Cebulę i por drobno kroimy. Rozgrzewamy oliwę na głębokiej patelni i dusimy.
2. Po chwili dodajemy pokrojoną w cienkie talarki marchewkę, dusimy razem i podlewamy wodą (ok. pół szklanki)
3. Doprawiamy całość i dodajemy mrożony groszek i paprykę. Przyprawiamy sosem sojowym, papryczką ostrą i słodką, pieprzem, solą.
4. Dorzucamy pokrojone w pół-talarki ziemniaki i gotujemy całość pod przykryciem.
5. Kiedy ziemniaki zmiękną dodajemy cieciorkę, przeciśnięty czosnek, curry, mleko kokosowe, sok z limonki i posiekaną kolendrę.

3 komentarze:

  1. już je polubiłam... po prostu każde wegańskie curry uwielbiam! i te od razu zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. curry curry miłość ma! :)

    OdpowiedzUsuń