12 płatów makaronu lasagne
duża, biała część pora
mała cukinia
pół cebuli
200 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
2 łyżki mąki
ok. pół szklanki mleka
masło
2 ząbki czosnku
ew. odrobina śmietany
50 g sera blue
*tarty ser
pieprz, sól
gałka muszkatołowa
1. Płaty lasagne obgotowujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
2. Rozpuszczamy ok. 3 łyżki masła na patelni, dusimy na nim drobno pokrojoną cebulę i por.
3. Kiedy cebula i por zmiękną dodajemy 2 łyżki mąki i robimy zasmażkę, mieszając co jakiś czas.
4. Po 2 minutach wlewamy zimnego mleka i mieszamy energicznie aż powstanie sos.
5. Do sosu dodajemy mrożony szpinak (sos może być nieco bardziej gęsty, gdyż szpinak doda jeszcze wody z rozmrażania). Dodajemy także ser blue i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy posiekane ząbki czosnku. Opcjonalnie dodajemy odrobinę śmietany.
6. Cukinię kroimy w plastry, lekko solimy.
7. Brytfannę lub blachę do pieczenia smarujemy odrobiną tłuszczu. Układamy kolejno 4 płaty makaronu, pokrojone wzdłuż plastry cukinii, sos, tworząc łącznie 3 warstwy.
8. Na wierzch opcjonalnie posypujemy lasagne serem.
9. Zapiekamy przez ok. 20 minut w 190 stopniach.
świetny pomysł, super dietetyczna wersja, chętnie wykorzystam pomysł:)
OdpowiedzUsuńJustyna, właśnie nie tak bardzo dietetyczna, beszamel jednak jest dość kaloryczny. Ale od święta... :)
OdpowiedzUsuńCo tam kalorie - ale jak to się smakowicie prezentuje!
OdpowiedzUsuń