czwartek, 6 listopada 2014

kotlety z kaszy gryczanej, pieczarek i fety

Czasu poświęconego do przygotowania tych oto kotletów na pewno nie będziecie żałować. Spokojnie mogę je zaliczyć do mojej listy top 5 ulubieńców. Z podanego przepisu wychodzi ok. 10 -12 kotlecików i nie trzeba im nic więcej, prócz dobrego sosu (np. jogurtowego, grzybowego, pomidorowego) i świeżych warzyw. Gdy jakimś cudem zostaną Wam na drugi dzień, proponujemy zabrać je w pudełeczku do pracy lub położyć na kanapkę.


1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
100 g sera typu feta
400 g pieczarek
ząbek czosnku
1 jajo
pieprz, sól
bułka tarta
olej do smażenia

1. Pieczarki podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Możemy dodać wcześniej posiekaną cebulkę, jednak bez niej danie będzie bardziej lekkostrawne. Delikatnie solimy.
2. W misce miksujemy kaszę z pieczarkami i serem feta. Masa powinna wyjść dosyć słona, ale według gustu dosalamy i pieprzymy.
3. Na końcu wbijamy jajko i formujemy kotleciki (ok. łyżka masy).
4. Rozgrzewamy na patelni olej. Kotleciki delikatnie oprószamy bułką tartą i smażymy je z obu stron na złoty kolor.


4 komentarze:

  1. Bardzo lubię kotleciki z kaszy gryczanej, ale z fetą jeszcze ich nie próbowałam... Musiały być pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być przepyszne !!! Wyglądają rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. kotlety z dodatkiem fety to świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń