czwartek, 2 października 2014

naleśniki z warzywami i tofu

Zapraszam Was na jedną z lepszych wersji naleśników na słono, jakie udało mi się przyrządzić. Śmiało mogę powiedzieć, że będą to moje ulubione naleśniki zaraz po szpinakowych!
Nie gniewajcie się za brak dokładnego przepisu na naleśnikowe ciasto, gdyż zwykle robię je "na oko". Mogę jedynie zdradzić, że receptą na udane naleśniki jest lekka i delikatna, przesiana mąka i dość długie mieszanie ciasta aż pozbędziemy się wszystkich grudek. Bardziej jednak chciałabym skupić się na farszu, do którego pierwszy raz wykorzystałam tofu z algami morskimi. Jest naprawdę dobre w smaku i co najważniejsze już doprawione. Oczywiście do swoich naleśników dodać możecie jakiekolwiek inne tofu, jednak niezbędne będzie jego wcześniejsze zamarynowanie. Co do reszty farszu, w naleśnikach muszą znaleźć się por i grzyby. Dodatkowo dodać możemy zalegające w lodówce warzywa - w moim przypadku była to resztka mrożonej mieszanki i żółta papryka.


ciasto naleśnikowe:

ok. 3 szklanki przesianej mąki pszennej
mleko
1-2 jaja
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia

1. Do mąki dodajemy jaja, sól i proszek, odrobinę oleju. Dolewamy stopniowo mleka i mieszamy. Dolewamy tyle mleka, aby uzyskać zwarte, nie za gęste ciasto.
2. Przed smażeniem każdego naleśnika skrapiamy patelnię tłuszczem. Wlewamy ok. 1 nabierkę ciasta i dokładnie rozprowadzamy. Smażymy z obu stron.

farsz:

1 duży por
400 g pieczarek
3 łyżki mrożonej mieszanki warzyw (u mnie pokrojonych w słupki)
pół żółtej papryki pokrojonej w kostkę
sól, pieprz
sos sojowy
olej

kostka tofu z algami morskimi (do tofu dodałam sos sojowy, paprykę ostrą, ząbek czosnku i świeże zioła)
lub zwykłe tofu (marynowane przez kilka godzin w sosie sojowym, odrobinie soku z cytryny, czosnku, ulubionych przyprawach i ziołach) 



1. Rozgrzewamy na patelni ok. 2 łyżki oleju, dodajemy pokrojoną w krążki białą część pora.
2. Dusimy, dodajemy pokrojone cienko pieczarki i smażymy razem.
3. Kiedy pieczarki puszczą wodę dodajemy warzywa, smażymy razem i doprawiamy.
4. Na sam koniec dodajemy tofu pokrojone w kostkę i delikatnie mieszamy ze sobą.
5. Napełniamy farszem naleśniki, podajemy z ulubionym sosem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz