Na 8 tartaletek:
1,5 szkl. mąki
2 żółtka
6 łyżek zimnej wody
12 dag masła
sól
6 pieczarek
1 marchew mała
2 garście szpinaku
1 mała cebula
3 buraczki ugotowane
pieprz, sól
olej
*ulubiony ser (opcjonalnie)
do podania : sos czosnkowy lub inny ulubiony
2. W tym czasie rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy pokrojoną w talarki cebulę i dusimy. Dodajemy następnie pokrojone w talarki pieczarki i marchewkę.
3. Kiedy wszystko zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę buraczki i doprawiamy wszystko.
4. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni (termoobieg). Ciasto wyjmujemy z lodówki. Rwiemy po małym kawałku i lepimy kulkę, a następnie spłaszczamy i dopasowujemy do kształtu odwróconej formy (patrz zdjęcie).
5. Nakłuwamy widelcem każdą tartaletkę i wsadzamy do rozgrzanego pieca. Pieczemy ok. 20 minut.
6. Po tym czasie wyciągamy ciastka, odwracamy, wypełniamy farszem i wsadzamy jeszcze na chwilę do nagrzanego piekarnika (ale już wyłączonego).
7. Podajemy z ulubionym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz