sobota, 18 października 2014

chleb orzechowo-bananowy

 Mój bananowy wypiek to szybka w wykonaniu imitacja chleba. Zrobienie bananowego chleba zajmie około godziny łącznie z pieczeniem, nie musimy czekać aż ciasto wyrośnie, bo używamy do niego proszku do pieczenia i sody. Chlebek świetnie łączy się z domowej roboty konfiturą.






2 dojrzałe banany
200g masła orzechowo-czekoladowego (Primavika)
1 łyżka oleju
4 jaja
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki soli
garść orzechów laskowych

przyprawy:
cynamon
gałka muszkatołowa
imbir



1. Banany rozdusić widelcem, dodać masło orzechowe i łyżkę oleju. Zmiksować malakserem.
2. Dodać jaja, połączyć.
3. Mąkę połączyć z proszkiem, sodą solą i przyprawami. Dodać połowę do mokrych składników i miksować około minuty. Powtórzyć czynność z pozostałą częścią mąki.
4. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Blachę do chleba wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
5. Powstałą masę chlebową przełożyć do formy, na górze ułożyć orzechy laskowe.
6. Piec około 50 minut.

2 komentarze: