czwartek, 16 października 2014

zielona zupa: brokuł, fasolka i szpinak

Dzisiejsza zupa jest nie tylko cudownie zielona, ale przygotowana z warzyw, które są bardzo cenne dla naszego zdrowia. Zielone warzywa bowiem są niskokaloryczne, zawierają wiele witamin i soli mineralnych. Jak wiadomo, każda obróbka zabija to, co w warzywach najbardziej wartościowe, dlatego też brokuła i szpinak należy dodać na sam koniec gotowania zupy.


ok. 2 litry bulionu warzywnego (przygotowanego z włoszczyzny)
1 mały brokuł
200 g zielonej fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej
3 garście świeżego szpinaku
3 średnie ziemniaki
mała część pora
garść posiekanego koperku
listek laurowy
ząbek czosnku
pieprz, sól
gałka muszkatołowa
odrobina soku z cytryny
oliwa


1. Z włoszczyzny przygotowujemy bulion (wraz z liściem laurowym i czosnkiem), dodajemy 2 łyżki oliwy.
2. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojony w talarki por.
3. Następnie dodajemy pociętą fasolkę i gotujemy do miękkości.
4. Brokuł dzielimy na małe różyczki i wrzucamy na sam koniec gotowania. Gotujemy ok.2 minuty aby był lekko twardawy.
5. Doprawiamy zupę do smaku i zdejmujemy z ognia. Wówczas dodajemy szpinak i blanszujemy go w zupie. Skrapiamy sokiem z cytryny.



1 komentarz:

  1. zupa, której nie można nie polubić! ja uwielbiam wszelkiego tego typu warzywne kremy i zupy :)

    OdpowiedzUsuń