ok. 2 litry bulionu warzywnego (przygotowanego z włoszczyzny)
1 mały brokuł
200 g zielonej fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej
3 garście świeżego szpinaku
3 średnie ziemniaki
mała część pora
garść posiekanego koperku
listek laurowy
ząbek czosnku
pieprz, sól
gałka muszkatołowa
odrobina soku z cytryny
oliwa
2. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojony w talarki por.
3. Następnie dodajemy pociętą fasolkę i gotujemy do miękkości.
4. Brokuł dzielimy na małe różyczki i wrzucamy na sam koniec gotowania. Gotujemy ok.2 minuty aby był lekko twardawy.
5. Doprawiamy zupę do smaku i zdejmujemy z ognia. Wówczas dodajemy szpinak i blanszujemy go w zupie. Skrapiamy sokiem z cytryny.
zupa, której nie można nie polubić! ja uwielbiam wszelkiego tego typu warzywne kremy i zupy :)
OdpowiedzUsuń