poniedziałek, 27 października 2014

sałatka z burakiem i kozim serem

Ponownie namawiamy do zjedzenia buraka! Szczególnie w jesiennym czasie warto zjadać czerwone warzywko, które ma mnóstwo witamin, dzięki czemu wzmacnia naszą odporność.
Buraki polecamy gotować lub piec zawinięte w foli aluminiowej, koniecznie w mundurkach - będą smaczniejsze i zachowają więcej wartości odżywczych. W połączeniu z kozim serem oraz chrupiącą sałatą i ogórkiem smakują nieziemsko pysznie!

główka sałaty lodowej
2-3 małe buraki
150g sera koziego
świeży ogórek, mały
czerwona cebula
garść słonecznika
ok 3 kromki chleba na grzanki
oliwa
sól, pieprz
*ocet balsamiczny

1.Sałatę porwij i opłucz pod bieżacą zimną wodą. Odcedź.
2. Buraki oczyść i gotuj w mundurkach w osolonej wodzie, około 40 minut. Następnie odcedź, ostudź, obierz. Pokrój w około 3x2cm talarki.
3. Słonecznik upraż na suchej patelni, dodaj soli.
4. Ogórka dokładnie umyj i pokrój w niezbyt grube talarki.
5. Cebulę obierz i pokrój w piórka,
6. Chleb pokrój w kosteczki, zrób grzanki na oliwie, dodaj soli.
7. Ser pokrój w paseczki około 1x3cm. 
8. Sałatę połącz z burakami, cebulą, ogórkiem i słonecznikiem. Dopraw sola i pieprzem, dodaj oliwy. Rodziel na talerzyki. na wierzchu każdej porcji ułóż ser kozi, na ser w miarę możliwości połóż ciepłe grzanki. Sałatkę możesz skropić octem balsamicznym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz