4 - 5 średnich ziemniaków, ugotowanych w osolonej wodzie
1 jajko
garść świeżego szpinaku zblanszowanego
sól
gałka muszkatołowa
ok. 2 szklanki mąki + mąka do podsypywania
oliwa
1. Ziemniaki studzimy i dokładnie dukamy.
2. Dodajemy do nich jajko, odrobinę soli, gałki i drobno pocięty szpinak.
3. Podsypujemy mąką i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.
4. Blat oprószamy mąką, odrywamy po kawałku ciasta i rolujemy je. Odcinamy nożem kawałki ciasta o długości ok. 4 cm.
5. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, dodajemy odrobinę oliwy.
6. Do gotującej się wody wrzucamy partiami kopytka. Kiedy wypłyną na powierzchnie gotujemy ok. 2 minuty i wyciągamy na sicie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz