piątek, 17 października 2014

szpinakowe kopytka

Kiedy zostają ziemniaki po obiedzie, wiadomo, że następnego dnia będą kopytka :) Uwielbiamy zarówno te najprostsze - polane rozpuszczonym masłem i posypane cukrem, jak i te wytrawne w towarzystwie ulubionego sosu. Do dzisiejszych kopytek wykorzystałam resztkę szpinaku, a podałam je z "bitkami" w sosie pomidorowym od Primaviki.



4 - 5 średnich ziemniaków, ugotowanych w osolonej wodzie
1 jajko
garść świeżego szpinaku zblanszowanego
sól
gałka muszkatołowa
ok. 2 szklanki mąki + mąka do podsypywania
oliwa

do podania: pokrojone w kawałeczki bitki wegetariańskie Primavika (osobiście dodałam do nich 2 łyżki domowego pomidorowo - paprykowego sosu)



1. Ziemniaki studzimy i dokładnie dukamy.
2. Dodajemy do nich jajko, odrobinę soli, gałki i drobno pocięty szpinak.
3. Podsypujemy mąką i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.
4. Blat oprószamy mąką, odrywamy po kawałku ciasta i rolujemy je. Odcinamy nożem kawałki ciasta o długości ok. 4 cm.
5. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, dodajemy odrobinę oliwy.
6. Do gotującej się wody wrzucamy partiami kopytka. Kiedy wypłyną na powierzchnie gotujemy ok. 2 minuty i wyciągamy na sicie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz