na 12 muffin:
150 g przesianej mąki pszennej
6 łyżek brązowego cukru (jeśli lubisz bardzo słodkie, dodaj więcej)
1 jajko
5 łyżek jogurtu naturalnego
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczypta soli
4 śliwki wypestkowane i pokrojone w kostkę lub paski
kruszonka:
3 łyżki mąki
2 łyżki masła orzechowego naturalnego (Primavika)
1 łyżka masła zwykłego
łyżka cukru pudru
1. Zagniatamy szybko składniki na kruszonkę, lepimy kulkę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki.
2. Składniki na muffiny mieszamy ze sobą i napełniamy silikonowe foremki do 3/4 wysokości.
3. Z lodówki wyjmujemy kruszonkę i palcami rozdrabniamy ją nad każdą muffinką.
4. Pieczemy muffiny w 180 stopniach (termoobieg) przez ok 30 minut. W międzyczasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem środek.
Pychota :)
OdpowiedzUsuńMmm, wyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuń