poniedziałek, 6 października 2014

jogurtowe muffiny ze śliwkami z orzechową kruszonką

Niedługo będziemy żegnać się z fioletowymi dobrociami, a więc dobrze, jeśli po raz ostatni zagoszczą one w Waszej kuchni - na przykład dodacie je do pysznych, jogurtowych muffinek :). Najlepiej piec je w wysmarowanej tłuszczem blaszce, a jeszcze lepiej w silikonowych foremkach. Ja niestety pokusiłam się na papilotki, które odchodziły bardzo opornie, w dodatku dopiero następnego dnia :) W przepisie podaję również ciekawy i bardzo łatwy sposób na przygotowanie kruszonki z masła orzechowego. Z podanych proporcji wychodzi o wiele więcej niż na 12 muffinek, ale zawsze możecie zamrozić i mieć już gotową do kolejnych wypieków :)


na 12 muffin:
 
150 g przesianej mąki pszennej
6 łyżek brązowego cukru (jeśli lubisz bardzo słodkie, dodaj więcej)
1 jajko
5 łyżek jogurtu naturalnego
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczypta soli
4 śliwki wypestkowane i pokrojone w kostkę lub paski

kruszonka:
3 łyżki mąki
2 łyżki masła orzechowego naturalnego (Primavika)
1 łyżka masła zwykłego
łyżka cukru pudru



1. Zagniatamy szybko składniki na kruszonkę, lepimy kulkę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki.
2. Składniki na muffiny mieszamy ze sobą i napełniamy silikonowe foremki do 3/4 wysokości.
3. Z lodówki wyjmujemy kruszonkę i palcami rozdrabniamy ją nad każdą muffinką.
4. Pieczemy muffiny w 180 stopniach (termoobieg) przez ok 30 minut. W międzyczasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem środek.




2 komentarze: