środa, 8 października 2014

sałatka z figami, camembertem i ziarnami z miodowym dressingiem

Ta sałatka to dobra opcja na lekką przystawkę lub podwieczorek. Według gustu i smakowych upodobań możecie użyć do sałatki innego sera, np. koziego, gorgonzola, blue oraz innych, ulubionych ziaren. W swojej wersji wykorzystałam mix sałat, jednak dobrze sprawdzi się także np. rukola lub roszponka. Sałatkę można jeść samodzielnie lub zagryzać czosnkową grzanką.


2 garście mieszanych sałat
2 figi świeże pokrojone w plastry
60 g sera camembert pokrojonego w trójkąty
3 łyżki uprażonych ziaren (u mnie dyni i słonecznika)

łyżka oliwy
2 łyżki soku z cytryny
pół łyżeczki miodu
odrobina soli 



1. Składniki na dressing mieszamy ze sobą dokładnie.
2. W półmisku lub na talerzu układamy kolejno sałatę, figi, ser.
3. Skrapiamy sałatkę dressingiem i posypujemy ziarnami.


2 komentarze:

  1. Bardzo fajne połączenie, pojawia się u mnie często w towarzystwie ulubionej rukoli. Pycha!

    OdpowiedzUsuń