niedziela, 5 października 2014

naleśniki bananowe z masłem orzechowo-czekoladowym

Ponownie naleśniki, tym razem na słodko. Odkładamy na bok kanapki jedzone w biegu w ciągu tygodnia! Teraz znajdujemy więcej czasu na przygotowanie i delektowanie się pierwszym posiłkiem. Długie śniadania stały się weekendową tradycją :)

Ciasto:
1 banan
3 jaja
1 łyżka cukru
1 szklanka mleka
1 łyżka oleju
przesiana mąka
szczypta soli
szczypta sody

+ masło lub olej do smażenia

Dodatki:
masło orzechowo - czekoladowe (Primavika)
owoce

1. Jajka utrzeć z cukrem i startym na tarce dojrzałym bananem.
2. Dodać mleko, dokładnie wymieszać.
3. Stopniowo dodawać mąki wymieszanej z sodą i solą. Wyrabiać tak długo aż nie będzie "mącznych" grudek. Dodać podgrzany (nie gorący) olej.
4. Smażyć na patelni wysmarowanej odrobiną tłuszczu (natłuszczamy kawałeczkiem papierowego ręcznika, każdorazowo).
5. Naleśniki wysmarować masłem i przyzdobic owocami.

1 komentarz: