czwartek, 14 sierpnia 2014

seitanowe sznycle panierowane

Dzisiaj obiad dla porządnych chłopów. Seitanowe sznycle z łatwością zastąpią tradycyjnego schaboszczaka i napełnią Wasze żołądki do granic możliwości. Seitan możecie przyrządzić sami lub tak jak ja skorzystać z gotowych sznycelków Primaviki. Wystarczy, że poleżakują sobie w marynacie, a później zostaną obtoczone panierką i usmażone na złoty kolor. Świetnie smakują podane z warzywami i pieczonymi, ziemniaczanymi talarkami.

Zapraszamy również po przepis na kaszę z seitanem i warzywnym gulaszem :)



dla 3 osób:

słoiczek sznycelków (Primavika)
łyżka sosu sojowego
papryka ostra i słodka
oregano
rozmaryn
sól, pieprz

jajko (lub w wersji wegańskiej zawiesina z siemienia)
bułka tarta
olej do smażenia

do podania:
ziemniaczane talarki
groszek z marchewką



1. Całą zawartość słoiczka przekładamy do miski, dodajemy składniki marynaty i odstawiamy na godzinę.
2. Jajko roztrzepujemy, solimy i pieprzymy. Obtaczamy steki w jajku (siemieniu) i bułce tartej.
3. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron.



o produkcie:

Skład: woda, gluten pszenny, naturalne aromaty drożdżowe (zawierają soję), olej roślinny rzepakowy, przyprawy (zawierają seler), koncentrat pomidorowy, skrobia kukurydziana, substancja zagęszczająca: guma guar, sól.
Nie dodano cukrów i innych substancji słodzących. Zawiera tylko cukry występujące w składnikach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz