czwartek, 21 sierpnia 2014

zapiekana cukinia z pomidorami i mozzarellą


Zapiekanka, której przepis prezentujemy poniżej to uproszczona wersja włoskiego dania "Parmigiana di melanzane". W oryginalnej wersji przepisu  wykorzystujemy bakłażany, którymi więc spokojnie możemy zastąpić cukinię.

 2 małe cukinie
125 g mozzarelli
1 puszka pomidorów
1 mała cebula
ząbek czosnku
ok. 15 listków bazylii
sól, pieprz
oliwa
mąka
* 50g parmezanu

Proporcje przewidziane na około 4 porcje. Można podwoić liczbę składników i wykorzystać większe naczynie, układając składniki piętrowo. 

1. Cukinię należy umyć pokroić w krążki o grubości około 1,5-2 cm. Posolić, odstawić na 15 minut, następnie przepłukać pod bieżącą zimną wodą.
2. Niewielką ilość mąki (ok 2 łyżki) wysypać na talerzyk. Rozgrzać oliwę lub olej na patelni (połowa cukinii powinna zamoczyć się w tłuszczu). Wilgotne krążki cukinii obtaczać w mące i smażyć z obu stron na złoty kolor.
3. Cebulkę obrać i poszatkować. Usmażyć do miękkości na oliwie, pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek. Dodać pomidory z puszki łącznie z zalewą, smażyć na małym ogniu kilka minut. Dodać umyte liski bazylii (porwane na mniejsze części). Doprawić solą i pieprzem.
4. Naczynie żaroodporne wysmarować niewielką ilością oliwy, ułożyć na dnie krążki cukinii, zalać sosem pomidorowym (*posypać parmezanem) a na samej górze ułożyć plasterki mozzarelli.
5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut (aż ser się rozpuści).







1 komentarz:

  1. uwielbiam takie zapiekanki - proste, smaczne, zdrowe i efektowne :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń