Tosty francuskie to jedno z moich ulubionych śniadań. Zwykle przyrządzam je na słodko, ale ze słonymi dodatkami i bez dodatku cukru również są świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy nie lubią słodkich śniadań.
chleb tostowy (ok 7 kromek)
3 jaja
2 łyżki mleka
1 łyżka cukru
szczypta soli
masło/olej
owoce na ciepło:
jabłko
gruszka
banan
cukier brązowy/miód
1 łyżka masła
łyżeczka soku z cytryny
Owoce:
1. Owoce obierz ze skórki. W rondelku rozpuść masło, na początku dodaj do niego pokrojoną w kostkę gruszkę i jabłko. Dodaj około 2 łyżeczek cukru brązowego lub łyżkę miodu. Dodaj odrobinę wody. Duś pod przykryciem.
2. Kiedy owoce będą półtwarde dodaj pokrojonego w kostkę banana. Duś jeszcze kilka minut. Dodaj kilka kropli cytryny.
Tosty:
1. Rozkłócone jajko wymieszaj z mlekiem, cukrem i odrobiną soli.
1. Rozkłócone jajko wymieszaj z mlekiem, cukrem i odrobiną soli.
2. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Kromki chleba maczaj w jajku z obu stron i szybkim ruchem przenoś je na patelnię. Czekaj chwilę aż się przyrumienią i obróć na drugą stronę.
3. Na tostach ułóż ciepłe owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz