piątek, 22 sierpnia 2014

kotleciki curry z kalafiora z dipem buraczano - miętowym

Pyszne, sycące i aromatyczne kotlety z kalafiora to nasza dzisiejsza propozycja na obiad. Podajemy je z wybitnym, jogurtowym dipem z burakami i miętą, ale możecie użyć innego, ulubionego sosu. Najlepiej nasmażyć nieco więcej kotlecików i zjeść następnego dnia do kanapek.



Na ok. 15 kotlecików:

1 duży kalafior ugotowany
2 łyżki mąki
2 jaja
płaska łyżka curry
pół łyżeczki przyprawy do ziemniaka
pęczek posiekanej natki pietruszki
pieprz, sól
woda
olej



Dip:

szklanka gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki buraczków, np. Pychotka (Primavika)
garść listków mięty, posiekanych
łyżka soku z cytryny
pieprz, sól



1. Kalafior rozgniatamy widelcem, dodajemy jaja, mąkę i tyle wody, aby powstało ciasto.
2. Masę doprawiamy, dodajemy natkę, rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron na złoty kolor.
3. Wszystkie składniki na dip mieszamy ze sobą, doprawiamy.





1 komentarz:

  1. Wygląda pysznie. Uwielbiam kalafior a curry jest moją miłością ! Wypróbuje na pewno :)

    OdpowiedzUsuń