Na ok. 15 kotlecików:
1 duży kalafior ugotowany
2 łyżki mąki
2 jaja
płaska łyżka curry
pół łyżeczki przyprawy do ziemniaka
pęczek posiekanej natki pietruszki
pieprz, sól
woda
olej
Dip:
szklanka gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki buraczków, np. Pychotka (Primavika)
garść listków mięty, posiekanych
łyżka soku z cytryny
pieprz, sól
1. Kalafior rozgniatamy widelcem, dodajemy jaja, mąkę i tyle wody, aby powstało ciasto.
2. Masę doprawiamy, dodajemy natkę, rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron na złoty kolor.
3. Wszystkie składniki na dip mieszamy ze sobą, doprawiamy.
Wygląda pysznie. Uwielbiam kalafior a curry jest moją miłością ! Wypróbuje na pewno :)
OdpowiedzUsuń