poniedziałek, 11 sierpnia 2014

hummus różowy

Uwielbiam hummus, a jeszcze bardziej lubię, kiedy mogę go przyrządzić szybko, używając gotowej pasty tahini. Dzisiejsze smarowidło jest w pięknym kolorze różowym, ze względu na dodatek buraczanego puree. Świetnie smakuje z lekko podpieczonymi grzankami, w towarzystwie kiełków. 


szklanka ugotowanej ciecierzycy
2 łyżki tahini (Primavika)
3 łyżki buraczanego puree
sok z połowy cytryny
2 ząbki czosnku
sól

Wszystkie składniki miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy do smaku.

 



o produkcie:


Skład:Sezam 100%.

Wartość odżywcza w 100 g:
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA - 503 kcal/2094 kJ
BIAŁKO - 27
WĘGLOWODANY - 5
TŁUSZCZ - 59

5 komentarzy:

  1. Hummusu nie robiłam ale mam to tahini to wszystko jest przede mną :) Czy czosnek jest mocno wyczuwalny w smaku ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. troszeczkę jest, chociaż może mam już wypaczone kubki smakowe :) jak nie lubisz to daj jeden mały ząbek :)

      Usuń
    2. NO właśnie nie lubię :) Dziękuję za radę :)

      Usuń
  2. piękny kolor ma :)
    pozdrawiam i zapraszam do siebie!

    OdpowiedzUsuń