Uwielbiam hummus, a jeszcze bardziej lubię, kiedy mogę go przyrządzić szybko, używając gotowej pasty tahini. Dzisiejsze smarowidło jest w pięknym kolorze różowym, ze względu na dodatek buraczanego puree. Świetnie smakuje z lekko podpieczonymi grzankami, w towarzystwie kiełków.
szklanka ugotowanej ciecierzycy
2 łyżki tahini (Primavika)
3 łyżki buraczanego puree
sok z połowy cytryny
2 ząbki czosnku
sól
Wszystkie składniki miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy do smaku.
o produkcie:
Skład:Sezam 100%.
Wartość odżywcza w 100 g:
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA - 503 kcal/2094 kJ
BIAŁKO - 27
WĘGLOWODANY - 5
TŁUSZCZ - 59
Hummusu nie robiłam ale mam to tahini to wszystko jest przede mną :) Czy czosnek jest mocno wyczuwalny w smaku ?
OdpowiedzUsuńtroszeczkę jest, chociaż może mam już wypaczone kubki smakowe :) jak nie lubisz to daj jeden mały ząbek :)
UsuńNO właśnie nie lubię :) Dziękuję za radę :)
Usuńkolor uroczy :)
OdpowiedzUsuńpiękny kolor ma :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie!