środa, 6 sierpnia 2014

spaghetti z pulpecikami Primavika

Spaghetti z klopsikami to klasyka włoskiej kuchni. W głębokim talerzu, oprócz pasty, podaje się mięsne pulpety, duszone w sosie pomidorowym. Dzisiaj prezentujemy Wam wegetariańską wersję tego dania z użyciem klopsików od Primaviki, które nadają się do niego idealnie! Żeby nie było jednak za prosto, danie wzbogacamy pomidorami, cebulą, czosnkiem przyprawami i czerwonym pesto.


na 3 osoby

słoiczek pulpetów Wegusie (Primavika)
250 g makaronu pełnoziarnistego do spaghetti
puszka krojonych pomidorów
2 łyżeczki czerwonego pesto
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
ostra papryczka
pęczek świeżej bazylii
pieprz, sól
odrobina cukru
oliwa z oliwek
*tarty ser (opcjonalnie)


1.  Cebulę i czosnek drobno siekamy, dusimy na oliwie.
2. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy  delikatnie solą, pieprzem i odrobiną cukru.
3. Dodajemy czerwone pesto do sosu.
4. Łączymy sos z zawartością słoiczka pulpetów, dodajemy ostrą paprykę i posiekaną bazylię.
5. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
6. Opcjonalnie posypujemy danie startym serem.




o produkcie:


Skład:

woda, pomidory krojone 13%, cebula, białko pszenne 6%, 
papryka świeża, koncentrat pomidorowy 3%, olej roślinny, 
mąka pszenna, mąka kukurydziana, kasza manna, przyprawy, 
naturalne aromaty drożdżowe, sól, świeży imbir, cukier.
 
Wartości odżywcze:

Wartość odżywcza w 100 g
 Wartość energetyczna 979 kJ / 233 kcal
- Białko                30 g
- Węglowodany 8 g
- Tłuszcz               3 g


5 komentarzy:

  1. Czy w jakimś większym supermarkecie dostanę produkty Primaviki ? :) Np Kaufland ?

    OdpowiedzUsuń
  2. tak, powinnaś dostać. co prawda Kauflanda koło siebie nie mam, ale ich produkty są w supermarketach typu Alma, Piotr i Paweł, czy w dobrze wyposażonych delikatesach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, jutro skocze do almy i wykorzystam przepis ! Jak zwykle niezawodne dania :)

      Usuń
  3. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Primavika dobra firma właśnie testuje masło z nerkowców - wspaniałe
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń