środa, 27 sierpnia 2014

gołąbki z cukinii z kaszą jaglaną i grzybami

Zawijasy z cukinii to idealna alternatywa dla gołąbków z kapusty. Grillowane plastry cukinii wypełnione są farszem z kaszy jaglanej, marchwi oraz leśnych grzybów, a to wszystko zapiekane w sosie ze świeżych pomidorów. Opcjonalnie gołąbki można posypać na wierzch startym serem.


na ok. 10 gołąbków:

2 cukinie
2 szklanki obgotowanych leśnych grzybów, u mnie koźlaki
1 mała cebula
1 woreczek ugotowanej kaszy jaglanej
3 małe starte marchewki
pęczek posiekanej natki pietruszki
2 łyżki sosu sojowego
pieprz, sól
olej do smażenia

4 pomidory + opcjonalnie kilka koktajlowych
szklanka wody
łyżka koncentratu
pieprz, sól
cukier
oliwa
czosnek
zioła (bazylia, oregano)


 

1. Cukinię myjemy, odcinamy końce i kroimy wzdłuż plastry o grubości 1,5 cm.
2. Każdy plaster oprószamy solą i odstawiamy.
3. 2 łyżki oleju rozgrzewamy na patelni, cebulę kroimy w kostkę i dusimy. Dodajemy marchew i drobno pokrojone grzyby. Smażymy razem do miękkości.
4. Kaszę dodajemy do  grzybów, dodajemy sos sojowy i przyprawy. Masę studzimy.
5. Na patelni grillowej (lub zwykłej) rozgrzewamy kilka kropel oliwy, osączamy i grillujemy plastry cukinii z obu stron. Wykładamy na papier do pieczenia.
6. W zależności od wielkości warzywa nabieramy nadzienia, formujemy kulkę i kładziemy na końcu plastra, zawijamy.
7. Przygotowujemy sos. Kroimy pomidory w kostkę. Czosnek w talarki. Rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy w rondlu warzywa.
8. Po chwili zalewamy wodą, dodajemy koncentratu i doprawiamy. Dodajemy zioła.
9. Sos przelewamy do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i układamy na nim zawijasy.
10. Opcjonalnie na wierzch dodajemy startego sera, zapiekamy w piekarniku (200 st.) przez 10 minut.


3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie dania! Świeże warzywa, kasza i nic więcej do szczęścia nie potrzeba :D Wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł na gołąbki! zapisuję i w najbliższym czasie zabieram się do pracy, coś czuję, ze będzie po prostu przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń