czwartek, 14 sierpnia 2014

babeczki z jeżynami

Sierpień to miesiąc bardzo jeżynowy! W naszych ogródkach gałęzie tych krzewów  uginają się pod obfitymi pękami błyszczących, dojrzałych ciemnofioletowych lub czarnych owoców. My nie tracimy okazji i wykorzystujemy je do soków, koktajli mlecznych, wypieków, również do innych deserów -także na surowo.
Oprócz walorów smakowych, jeżyny zawierają mnóóóóstwo wartości prozdrowotnych! Między innymi jest w nich wiele antyoksydantów - ważnych w diecie antynowotworowej, także wzmacniają one organizm i zwalczają drobne infekcje. Ponadto jeżyny mają dużo błonnika, który sprzyja odchudzaniu i zmniejsza ryzyko chorób serca. 


Składniki
 (na około 12-15 muffinek) 

2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,75 szklanki cukru
2 jaja
2 łyżeczki cukru waniliowego
70 g masła
1,25 szklanki mleka
2 szklanki jeżyn


1. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
2. Masło rozpuścić i zalać mlekiem. Połączyć z jajkami utartymi z cukrem.
3. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Obie części masy powoli łączyć ze sobą.
4. Do wyrobionego ciasta dodać umyte i odsączone owoce, delikatnie łączyć je z ciastem za pomocą łyżki.
5. Masą wypełniać foremki z papilotkami. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec około 20-25 minut aż babeczki się zarumienią.
 

3 komentarze:

  1. Uwielbiam babeczki z owocami, Twoje wyglądają na bardzo smaczne. Pozdrawiam i zapraszam do Nas!!

    OdpowiedzUsuń
  2. już nie mogę się doczekać moich działkowych jeżyn! z pewnością spróbuję zrobić takie śliczne muffiny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wyglądają wyjątkowo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń