wtorek, 17 czerwca 2014

sos z boczniaków i cukinii

Boczniaki to raj dla wegetarian - nie dość, że pyszne, to jeszcze są źródłem białka, witamin i soli mineralnych. Ponadto obniżają poziom cukru, cholesterolu, niszczą komórki nowotworowe, a żeby tego było mało - nieźle imitują potrawy mięsne. Znajome mogą być wam flaczki z boczniaków (te zapewne niedługo również przyrządzę), ale może skusicie się na pyszny, śmietanowy sos z dodatkiem cukinii - świetnie pasuje do makaronu, ziemniaków, ryżu lub kaszy.


250 g boczniaków
2 okrągłe, małe cukinie
1 cebula
4 łyżki śmietany 30%
2 łyżki masła
suszona bazylia
świeży koperek
odrobina papryki słodkiej
woda
olej

1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dusimy na odrobinie oleju i wody.
2. Boczniaki płuczemy i od razu kroimy w paski, aby nie nasiąkły wodą.
3. Kiedy cebula jest miękka, dorzucamy boczniaki, kiedy puszczą wodę, dodajemy masło.
4. Solimy i pieprzymy cebulę z grzybami.
5. Cukinię kroimy w kostkę, dorzucamy do grzybów. Dusimy.
6. Dodajemy przyprawy, zioła.



1 komentarz: