sobota, 5 kwietnia 2014

muffiny orzechowo - bananowe z kruszonką

Przepis na te babeczki powstał w wyniku transformacji niezawodnych, ulubionych bananowych muffin. Jeśli dodatkowo pamiętacie domowe mleko orzechowe, idealnie w tym przypadku nadadzą się zmielone orzechy, które pozostały po produkcji mleka. Największą niespodzianką jednak jest pyszna i pachnąca kruszonka, która dodatkowo ozdobi Twoje muffiny.


2 szklanki mąki
szklanka cukru
1/4 szklanki oleju
max.1/2 szklanki mleka (u mnie orzechowe)
2 banany
pół szklanki uprażonych, drobno posiekanych orzechów włoskich
pół łyżeczki sody

kruszonka:
pół szklanki uprażonych, drobno posiekanych orzechów włoskich
4 łyżki masła/margaryny
łyżeczka cukru

 
1. W jednej misce gnieciemy banany, mieszamy je z olejem.
2. W drugiej misce łączymy mąkę, sodę, cukier, orzechy.
3. Mieszamy suche składniki z mokrymi, niedokładnie. Na koniec wlewamy stopniowo mleko (tak aby masa była dość rzadka, ale zwarta)
4. Napełniamy 3/4 wysokości papilotek i wkładamy je do formy na muffiny. (Chyba, że używasz silikonowej formy, wtedy nie potrzeba papilotek)
5. Robimy kruszonkę: rozpuszczamy tłuszcz, mieszamy z cukrem i orzechami. Kładziemy na wierzch muffinek po łyżce kruszonki.
6. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach (bez termoobiegu) przez 20-30 min.




2 komentarze: