czwartek, 3 kwietnia 2014

pierogi ruskie

Przyszedł czas, aby przedstawić trochę polskich specjałów we Włoszech. Polską kuchnię tym razem reprezentowały pierogi ruskie. Biały ser, który odgrywa główną rolę w tym przedstawieniu, otrzymałam przesyłką. Ciężka praca została zwieńczona pochwałami. Pierogi podbiły subtelne włoskie podniebienia.


Składniki:

farsz:
ok. 500 g ziemniaków
ok. 300 g sera białego tłustego lub półtłustego 
1,5 cebuli
2 łyżki masła
sól, pieprz

ciasto:
ok. 500 g mąki
ciepły olej - ok. 150 ml
ciepła woda
sól

do podania:
roztopione masło
/ kwaśna śmietana 12% lub 18%

Farsz:
1. Ziemniaki oczyść, obierz, przykryj zimną wodą z solą i gotuj pod uchyloną pokrywką przez około 30 minut (do miękkości). Po tym czasie ziemniaki odcedź i zgnieć na 'puree'. Odstaw ziemniaki do wystygnięcia.
3. Cebulkę poszatkuj i podsmaż na maśle, posól.
2. Ser drobno pokrusz palcami.
4. Cebulkę i ser połącz z ziemniakami, dopraw wszystko solą i pieprzem.

Ciasto:
1. Na początku użyj ok. 2 szklanek mąki. Przesiej mąkę przez sitko. Posól mąkę. Zrób dziurkę w środku, tak wlej trochę ciepłej wody i oleju. Delikatnie, okrężnymi ruchami łącz wodę z mąką, w razie potrzeby dodawąjąc więcej wody. 
2. Ciasta nie ugniataj, łącz je palcami bardzo delikatnie, aby pozostało puszyste. 
3. Stolnicę wcześniej oprósz mąką. Rozwałkuj ciasto również oprószone mąką. Okrągła szklanką wycinaj kawałki ciasta.
4. Każdy kawałek rozgniataj delikatnie palcami przy krańcach. Na środek kładź farsz, złóż ciasto na pół i połącz krańce, zlepiając je ze sobą. Uważaj aby nadzienie nie rozerwało ciasta lub nie wychodziło bokami. 
*Czynność powtarzaj do wykończenia farszu.

Następnie:
W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej sól. Gotuj po kilka pierożków, 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. W razie potrzeby przemieszaj delikatnie wodę drewnianą łyżką - pierogi mogą na początku przylepić się do dna. Łyżką cedzakową wyciągaj pierogi do szerokiej miski. Aby nie kleiły się do siebie polej pierogi niewielką ilością oleju i przerzucaj potrząsając miską.

Podawaj zaraz po wyciagnięciu z wody, polane roztopionym masłem lub ze śmietaną i solą.
Możesz je również odsmażać, wedle uznania - na maśle lub oleju.


2 komentarze: