niedziela, 27 kwietnia 2014

spaghetti z jajkiem, pieczarkami i szparagami

Widok pierwszych szparagów na straganach cieszy oko i stęsknioną duszę :) Pamiętajcie, że trzeba się spieszyć, gdyż sezon na szparagi kończy się bardzo szybko, bo już w czerwcu. Moje pierwsze, białe sztuki trafiły do lekkiego, śmietanowego spaghetti w towarzystwie pieczarek, natki i jajek.


250 g makaronu spaghetti
200 g pieczarek
mała cebulka
ząbek czosnku
250 g białych szparagów, ugotowanych w osolonej wodzie
2 jaja ugotowane na twardo
3 łyżki śmietany
pieprz, sól
gałka muszkatołowa
olej do smażenia

1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy, rozgrzewamy olej i dusimy razem.
2. Pieczarki kroimy w talarki, dorzucamy do cebulki, doprawiamy solą.
3. Kiedy pieczarki puszczą wodę dodajemy śmietanę i zmniejszamy ogień.
4. Dorzucamy pokrojone w cząstki szparagi, pokrojone w kostkę jajko i posiekaną natkę.
5. Doprawiamy sos do smaku.
6. Gotujemy makaron al dente, podajemy z sosem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz