niedziela, 27 kwietnia 2014

tofu panierowane

Tofu samo w sobie nie powala smakiem, jednak w bardzo prosty sposób można mu ten smak nadać. Wystarczy moczyć ser przez noc w bulionie warzywnym.
Panierowane kosteczki tofu wykorzystałam jako przystawkę w formie koreczków, podałam je z różowym sosem majonezowym z przyprawami. Moi mięsożerni znajomi, których poczęstowałam panierowanym tofu byli zdziwieni, że smakuje tak dobrze :)



Składniki:

kostka tofu naturalnego (160g)
pół litra bulionu warzywnego
bułka tarta
*jajko
olej
zioła i przyprawy:
papryczka ostra i słodka, suszony koperek, majeranek, szczypta curry, pieprz ziołowy, sól

* w wersji wegańskiej zamiast zamiast jajka można dodać do bułki tartej 2-3 łyżki mąki kukurydzianej lub z ciecierzycy, korzystając z zalewy warzywnej, dzięki której panierka łatwiej przylepi się do sera

1. Tofu pokrój w kosteczki o bokach ok 2,5 cm, zalej zimnym bulionem warzywnym i odstaw na noc (lub kilka godzin) do lodówki.
2. Tofu odsącz. Rozbij jajko*, Przygotuj mieszankę bułki z przyprawami.
3. Panieruj w tradycyjny sposób, obtaczając kosteczki w bułce.
4. Smaż na rozgrzanym oleju.

* podaj z zimnym sosem, np. czosnkowym z przyprawami





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz