wtorek, 29 kwietnia 2014

kotlety z ciecierzycy i kapusty

Delikatne, aromatyczne i zdrowe - tak w trzech słowach można właśnie opisać te kotlety. Jak zwykle są wynikiem opróżniania lodówki. Podawać najlepiej z ryżem lub kaszą w towarzystwie surówek i sosu, np. grzybowego. Jeśli zostaną kotlety z obiadu, wykorzystać na kanapki :)


puszka ciecierzycy
pół małej kapusty pekińskiej
mała cebula
1 duża marchew
1 ząbek czosnku
1 jajko
bułka tarta
pieprz, sól
pół pęczka natki, posiekanego
odrobina chili
odrobina kurkumy
odrobina garam masala
olej do smażenia



1. Kapustę, cebulę i czosnek drobno kroimy.
2. Rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, dusimy, po chwili dodajemy kapustę.
3. Marchew trzemy i dodajemy do warzyw, dusimy do miękkości, solimy i pieprzymy.
4. Warzywa studzimy, mieszamy w misce z ciecierzycą i natką, miksujemy.
5. Doprawiamy masę, wbijamy jajko.
6. Kotlety lekko obtaczamy w bułce, smażymy z obu stron na złoty kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz